06 marca 2015

Pyszne śniadanie czyli bajgle żytnie

Ten przepis z pewnością wejdzie do naszego codziennego jadłospisu.
Kiedy córka zobaczyła te bajgle na stronie LAWENDOWEGO DOMU powiedziała, że koniecznie chce takie do szkoły na śniadanie. Można "poszpanować" w szkole zdrowym sniadaniem :). I to ONA dzielnie wyrabiała ciasto przez 10 minut.
Piekłyśmy je zatem wspólnie wieczorem.
I gdyby tylko można było wejść do piekarnika to zostałyby pożarte na gorąco prosto z blachy.
Najlepsze sa takie świeże. Na drugi dzień też są dobre, ale świeższe lepsze :). Jedne posypałam makiem, drugie sezamem :).

 
DOMOWE BAJGLE ŻYTNIE
(źródło: LAWENDOWY DOM)
 
300 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
50 ml oleju
2 łyżki miodu
białko
sezam
mak
 
Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
Wymieszać suche składniki i przygotować 300 ml ciepłej wody wymieszanej z olejem. Cały czas mieszając wlewać stopniowo płyn. Ciasto dokładnie zagnieść, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie wyrabiać przynajmniej 10 minut.
Gotowe ciasto podzielić na 12 kawałków tej samej wielkości. Każdy uformować w wałeczek średnicy ok. półtora cm i skleić oba końce. Uformowane bajgle ułożyć na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 250 st.C.
W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, dodać do niej miód. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wyrośnięte bajgle wkładać partiami do gotującej się wody. Gotować po 2 minuty z każdej strony, następnie wyławiać cedzakową łyżką i układać na blasze. Posmarować białkiem posypać sezamem lub makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
 Piec ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
 
 

SMACZNEGO :)
 
I oczywiście przypominam o książce do oddania .
 
 
 

8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie. Myślę, że nadają się nie tylko na śniadanie (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :). Na kolację też są idealne ;)

      Usuń
  2. Miałam jedno podejście do bajgli, zupełnie nieudane ... ale będe próbowac dalej, bo takie pyszne są:)... o książce pamiętam:)... pamiętaj, żeby losować tak, żeby mnie wylosowało:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu wszystko w rękach 10-letniej panny :D

      Usuń
  3. Proszę napisać ile gramów ma opakowanie drożdży instant. Ja takich nie używam, więc przeliczę i zamienię na świeże. Tyle ostatnio czytałam i oglądałam o bajglach, że te juz wypada zrobić :). Tym bardziej, że mają w składzie mąkę żytnią, którą bardzo lubię w pieczywie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opakowaniu było 7 g :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. To mam jasność w temacie :). Dziekuję i również pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają, żytnich nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)