21 listopada 2014

Torta Margherita

Przepyszne ciasto. Mega proste. Mokre.
Nic więcej nie trzeba dodawać.
Kubeczki po jogurcie w dłoń i do dzieła.
Przepis znalazłam na niezawodnym blogu KWESTIA SMAKU, i dlatego go pokochałam, bo wszystko odmierza się kubeczkami po jogurcie.



 
TORTA MARGERITA
 

 2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g
 2 kubeczki cukru
 3 jajka
 1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
 4 kubeczki mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki
 

Tortownicę  posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami oraz dodatkowo z cukrem wanilinowym .
Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać śliwki i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy .
 
SMACZNEGO :)
 

2 komentarze:

  1. Ciacho wygląda mega apetycznie! Lubię takie wilgotne ciasta.
    Pozdrawiam cieplutko Haniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie łatwe przepisy ,szczególnie jeśli nie muszę wyciągac wagi ,albo szukac przeliczników .Ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)