25 lutego 2014

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

"Mamo przyjedź na obiad."
"Dobrze, ale pamiętaj potem do kawy musi być ciasto"
No i pięknie. Co teraz? Miałam cytrynę, miałam jogurt, do pomocy Córkę i książkę Katarzyny Michalak pod ręką.
Godzina 10:00 Córka wymieszała składniki , o 11:00 babeczki prawie były polewane czekoladą.
Można? Można :)



BABECZKI JOGURTOWO-CYTRYNOWE
(źródło: PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE - K. Michalak) z moimi zmianami

 
75 g masła
200 ml jogurtu
2 jajka
skórka z 1 cytryny
1-2 łyżeczki soku z cytryny
150 g mąki
130 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masło rozpuścić , ostudzić delikatnie. Dodać do jogurtu. Otrzymaną masę wymieszać., wrzucić jajka i wymieszać.
Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszac tylko do połączenia się składników.
Formę na mufinki wypełnić papilotkami i nałozyć do nich ciasta.
Piec 3o minut w 170 st. C.
Można ozdobić roztopiną czekoladą lub lukrem.
 

 
SMACZNEGO :)
 

7 komentarzy:

  1. moje smaki i moje ukochane połączenie cytrusów z mokrym, jogurtowym ciachem:) mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowe babeczki są pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za taką ekspresowość uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki to idealne szybkie słodkości! Bardzo lubię cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne połączenie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy9.5.15

    Bardzo długo wybierałam przepis. W końcu zdecydowałam się na ten. Właśnie spróbowałam i są smaczne. A jaki zapach przy pieczeniu! Polecam.
    Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Ola.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)