23 stycznia 2012

Świnka cytrynka

Kiedy za oknem taka a nie inna pogoda. Śnieg niby pada, ale się nie utrzymuje. Pada za to mocno deszcz. Wiatr zacina.
Dziecko się chodzi z kąta w kąt.
Wtedy robimy we dwie jakieś kucharskie niespodzianki. Ze mną było pieczenie , ale z tatą robiła świnkę cytrynkę :).
Świnki opanowały nasz dom, bo na nogach też się wesoło kapciuszki świnki uśmiechają.
Pomysł na cytrynkę wzięliśmy z książki CECYLKA KNEDELEK.
Wystarczy: cytryna, 2 goździki, 2 ziarenka pieprzu i dwa liście laurowe.


BAWCIE SIĘ DOBRZE :)

20 stycznia 2012

Pulpety

Można zrobić inaczej? Można.
Co prawda moje ulubione pulpeciki to takie tradycyjne w sosie koperkowym, ale i te są warte wypróbowania.


PULPETY Z OTRĘBAMI

20 dag mielonego mięsa z indyka (może być inne)
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
jajko
cebula
sól
pieprz
bulion

Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. I formować kulki.
Zagotować bulion , wrzucać pulpeciki i gotować ok 10 minut. Trzeba uważać żeby się nie rozgotowaly.
Przygotować wedlug uznania sos (u mnie był pomidorowy) i można podawać.

SMACZNEGO :)


16 stycznia 2012

Krem z dyni

Wiem, wiem, że to nie sezon na dynie, ale tak się złożyło, że zupa czy też właściwie krem został zrobiony, ale nie zamieszczony na blogu. A to błąd :).
Pamiętam jak byłam mała niecierpiałam dyni. W sumie to Mama robiła tylko kompot z dyni, ale to mi wystarczyło. Bleee. Nie podchodziła mi ta dynia i już.
W listopadzie zeszłego roku przyszła pora, żeby jednak odnowić kontakty z dynią i ... Oj będzie gościła na naszym stole, będzie.
Ten krem jest pyszny.
Dlatego przy najbliższej okazji nie warto się zastanawiać :) trzeba wykorzystać dynię do granic możliwości .


KREM Z DYNI

500 g surowej dyni
2 ziemniaki
mała cebula pokrojona w kostkę
posiekany ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
cukier
4 łyżki oliwy

Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażyć. Dodać curry i zamieszać. Po 5 minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować i przyprawić.
Ja dodatkowo jeszcze podałam krem z grzankami i natką pietruszki.

SMACZNEGO :)



11 stycznia 2012

Kurczak w porach

To danie do mistrzostwo świata.
Proste. Szybkie. I rewelacyjnie PYSZNE.
Takimi duszonymi porami mogłabym się zajadać. Wyjadać je po prostu wielką łychą w wielkiego gara  :).
Przepis znalazłam u Asi. Ona część porów zmiksowała, ja nie miksowałam.
Zapraszam na mega pysznie - szybki obiad :)



KURCZAK W PORACH


1 duży por
30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 g piersi kurczaka
1 łyżka mąki
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
cytryna do skropienia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.
Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie rumieniąc). Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze (kilkumilimetrowe) filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.
Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu.
Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

SMACZNEGO :)


07 stycznia 2012

Kolorowe kanapki

Macie tak, żeby to co zrobić na śniadanie spędzało Wam sen z powiek?
Albo, żeby to było jednak coś innego, niż zwyczajna kanapka z serem...
Te kanapeczki robiłam na potrzeby zawodów w Tychach :).
Zdjęcie może i nie najlepsze, ale za to najśmieszniejsze było to, że uważane były za ... kolorowy TORT.
:)
Pomysł zaczerpnęłam z książki "Rodzinne Gotowanie" .


KOLOROWE KANAPKI

pełnoziarnisty chleb
natka pietruszki
200 g chudego sera białego
kilkanaście kropli soku z cytryny
sól,
pieprz
łyżeczka curry w proszku
łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Natkę pietruszki drobno posiekać.
Twarożek podzielić na 3 części.
Do jednej porcji dodać natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Do drugiej porcji twarożku  dodać z curry i posolić.
Do trzeciej porcji twarożku dodać paprykę, posolić.

Każdą kromkę chleba posmarować innym twarożkiem i ułożyć po kolei na sobie.
Docisnąć i pokroić w trójkąty albo w kwadraty wedlug uznania.


SMACZNEGO :)

03 stycznia 2012

Sok z pietruszki

Witajcie w Nowym Roku. Wszystkim życzę wiele radości i szczęścia. Niech ten rok będzie wyjątkowy :)
Zacznijmy go zielono, bo zielony to kolor nadziei :))

Piłam go u znajomych. Boski. Od razu prosiłam o przepis.
Idealny na lato, ale i w zimę równie dobrze samkuje.
Mam nadzieję, że i Wy będziecie chcieli go spróbować.


SOK Z NATKI PIETRUSZKI

kilka kostek lodu
1 pęczek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
cukier
woda niegazowana

Kostki lodu miksujemy razem z natką pietruszki. Dodajemy sok z cytryny i cukier - wedlug gustu. Podlać wodą , zmiksować wszystko.
Przelać do szklaneczek i ...

SMACZNEGO :)