Kolejną potrawą, którą dorzucam do akcji
GOTUJEMY PO POLSKU, a której patronuje serwis
zPierwszegoTloczenia.pl są pierogi z kaszą i białym serem. Mnie osobiście pierogi zachwyciły i obiadałam się nimi nawet na zimno. Mąż powiedział, że są ok, a dziecko ... Lepiej nie będę pisać :)
Przepis znalazłam
tutaj, jednak jak ktoś ma wypróbowany przepis na pierogi niech robi po swojemu, ciasto które podam poniżej wyszło mi jakieś średnio twarde. Może dlatego, żę mam średnią rękę do zagniatania ciasta na pierogi. A mąż mówił "nie dodawać jajka"... :)
No nic, ja zachęcam do zrobienia tych pierogów. Pysznie smakują ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM
Ciasto
1 kg mąki
1 jajko
2-3 łyżki oleju,
sól
2,5-3 szklanki gorącej wody
Nadzienie
2 szklanki kaszy gryczanej
1 l mleka
0,5 kg dobrze odciśniętego białego sera
sól, cukier
pieprz czarny mielony
Zagotować mleko, wsypać do niego kaszę, sól, trochę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko w nią całkowicie wsiąknie. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz. Masa powinna być klejąca, doprawić do smaku.
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 2,5 szklanki dobrze ciepłej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi.
SMACZNEGO :-)