19 lipca 2011

Krem z kalarepki

Zupy kremy to moja warzywna niespodzianka i mój sprzymierzeniec :). Pod taką postacią moja córa potrafi zjeść fasolkę, kalafior , kalarepkę czy seler.
Dlatego dziś serdecznie zapraszam na zupę z kalarepki.


KREM Z KALAREPKI

1 duża kalarepka
kawałek pora
marchewka
2 ziemniaki
sól
pieprz
woda
masło

Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, ładne liście poszatkować.
Marchewkę pokroić w talarki, pora pokroić w talarki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Do garnka wrzucić marchewkę, por, ziemniaki, zalać wodą i gotować.
Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić kalarpekę i liście -  podsmażyć.
Następnie dodać do garnka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy warzywa będą miękkie zmiksować.

I to wszystko. Prawda, że proste :)

SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam zupy kremy - oszalałam na ich punkcie w tym roku, zwłaszcza, gdy mają zielony kolor.Niedawno robiłam po raz pierwszy krem z kalarepy z koperkiem. Niestety moja mała nie zje zupy o zielonym kolorze...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta zupka :)> Ja robiłam zupkę z kalafiora z dodatkiem kalarepki:).
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z kalarepki nie robiłam.piękny ma kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cały czas mam w zamrażalniku miąższ kalarepek pozostały po moich faszerowanych kalarepkach - muszę w końcu zrobić zupkę - Twoja ma wspaniały kolor. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)