Dlatego dziś serdecznie zapraszam na zupę z kalarepki.
KREM Z KALAREPKI
1 duża kalarepka
kawałek pora
marchewka
2 ziemniaki
sól
pieprz
woda
masło
Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, ładne liście poszatkować.
Marchewkę pokroić w talarki, pora pokroić w talarki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Do garnka wrzucić marchewkę, por, ziemniaki, zalać wodą i gotować.
Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić kalarpekę i liście - podsmażyć.
Następnie dodać do garnka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy warzywa będą miękkie zmiksować.
I to wszystko. Prawda, że proste :)
SMACZNEGO :)
Ja też uwielbiam zupy kremy - oszalałam na ich punkcie w tym roku, zwłaszcza, gdy mają zielony kolor.Niedawno robiłam po raz pierwszy krem z kalarepy z koperkiem. Niestety moja mała nie zje zupy o zielonym kolorze...
OdpowiedzUsuńFajna ta zupka :)> Ja robiłam zupkę z kalafiora z dodatkiem kalarepki:).
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
ładny kolor :)
OdpowiedzUsuńz kalarepki nie robiłam.piękny ma kolor;)
OdpowiedzUsuńbajeczny kolor!
OdpowiedzUsuńCały czas mam w zamrażalniku miąższ kalarepek pozostały po moich faszerowanych kalarepkach - muszę w końcu zrobić zupkę - Twoja ma wspaniały kolor. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuń