Stwierdziłam, że spróbuję. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą .
Sernik poszedł do piekarnika, rósł jak na drożdżach. Ale w środku jeszcze "latał" jak galareta. W końcu po wyłączeniu został w piekarniku i opadł. W dniu Wigilii kiedy go wyłozyłam na paterę od dołu był zbyt wilgotny :(. Myślałam, że już po nim. W smaku był dobry, no ale ta wilgoć...
Noc spędził w lodówce i na drugi dzień jakby został podmieniony. Był przepyszny!
Nie mam postanowień noworocznych, poza jednym... w tym roku biorę serniki na tapetę :). Trzymajcie kciuki .
Zdjęcie byle jakie, bo to ciągle był ten zepsuty aparat :(.
SERNIK
(źródło: 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI)
1 kg sera
1 kostka masła
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Ser zemleć (dałam wiaderkowy), masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając.
Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać.
Piec 60 minut w temp. 180 st. C.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam serniki i piekę ich naprawdę dużo, bo to ulubione ciasto mojego M. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten Anastazji, jeszcze go nie robiłam.
Pozdrowienia :)
Madziu, ale Ty jesteś mistrzynią serników :))
Usuńmmmm musi być cudownie pyszny :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny,... na trzeci dzień :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, ja też miałam ostatnio ochotę na sernik i popełniłam go :)
OdpowiedzUsuńSuper taki sernik bez spodu :-)
OdpowiedzUsuńI TAK WYGLĄDA SMAKOWICIE ! NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zwykłe serniki, treściwe i zwarte:) .... bardzo apetyczny wypiek:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Czy ktos pokusilby sie o podanie wartosci kalorycznej tego smakolyku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niestety ja tego nie zrobię :), bo nie mam zielonego pojęcia. Pozdrawiam
UsuńTaki sernik bez spodu, tylko sam ser, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńDZIS WŁAŚNIE PIEKĘ TEN SERNICZEK CIEKAWE CO MI WYJDZIE:)
OdpowiedzUsuńDZIŚ WŁAŚNIE PIEKĘ TEN SERNICZEK CIEKAWE CO MI WYJDZIE:)
superowy sernik
OdpowiedzUsuń