Dlatego jak już przerobiłam kaszę gryczaną, marchewkę, cukinię, dynię :) przyszła pora na cieciorkę.
Cieciorkę nie z puszki, ale "normalną" suchą :). Jeżeli tylko lubicie takie potrawy zachęcam do spróbowania. I podpowiem, że można nawet dziecko oszukać :), mówiąc, że to pyszny mięsny kotlecik. Włóżcie do bułki i będziecie mieć przesmacznego burgera.
Ten przepis to zlepek przeróżnych przepisów z internetu i tego co akurat miałam w lodówce.
KOTLETY Z CIECIORKI
250 g suchej cieciorki
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej
Cieciorkę ugotować do miękkości. Można namoczyć cieciorkę wcześniej, szybciej się ugotuje.
Odsączyć z wody. Zmiksować na gładką masę.
Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju.
Dodać do cieciorki.
Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do masy. Doadać również jajko i 1-2 łyżki bułki tartej. Wyrobić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z masy uformowac kotlety . Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
SMACZNEGO :)
a to bardzo ciekawe !
OdpowiedzUsuńmuszę spróbowac
ja też musze wypróbowac, bo nigdy nie jadłam, a wyglądaja pysznie!
OdpowiedzUsuńja w końcu ostatnio znalazłam w swoim miasteczku cieciorkę, myślałam, że panią w sklepie wycaluję:) ..... teraz czeka w szafce na swój dzień:) ... a skoro piszesz, że można i dzieciaki oszukać to moze wypróbuję i ja na swoim dziecku .... bo niejadek z niego straszny, ale mięsko kocha:)
OdpowiedzUsuńTylko dopraw porządnie :). Włóż w bułeczkę i podaj hamburgera :))
UsuńSuper pomysł, bardzo lubię dania z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńDopiero niedawno odkryłam cieciorkę i od tamtej pory mogę ją jeść łyżkami! Pyszne kotleciki ! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, muszę takie spróbować :-)
OdpowiedzUsuń