Nie trzeba było dlugo czekać , żebym wypróbowała ten prezent.
Przepis znalazłam o tutaj :) i serdecznie zapraszam do wypróbowania. Tylko 2 minuty pracy i czeka nas pyszny , pachnący, domowy chleb!
Od razu zaznaczam , najlepiej jeszcze przed pieczeniem wyjąć mieszadelka, wtedy w chlebie nie bedzie dziury po nich.
FRANCUSKI CHLEB Z AUTOMATU
400 g mąki pszennej
220 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżka cukru
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżki ziół prowansalskich
W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy program pieczenia - normalny, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.
W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb.
SMACZNEGO :)