Nie trzeba było dlugo czekać , żebym wypróbowała ten prezent.
Przepis znalazłam o tutaj :) i serdecznie zapraszam do wypróbowania. Tylko 2 minuty pracy i czeka nas pyszny , pachnący, domowy chleb!
Od razu zaznaczam , najlepiej jeszcze przed pieczeniem wyjąć mieszadelka, wtedy w chlebie nie bedzie dziury po nich.
FRANCUSKI CHLEB Z AUTOMATU
400 g mąki pszennej
220 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżka cukru
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżki ziół prowansalskich
W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy program pieczenia - normalny, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.
W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb.
SMACZNEGO :)
apetyczny chlebuś:) ciężko uwierzyć, że tak mało czasu trzeba żeby upiec taki bochenek:D
OdpowiedzUsuńKochana tylko wrzucasz do maszyny i tyle :)
UsuńChlebek wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMaszyny do pieczenia nie mam, piekłam bez maszyny chlebki,ale ostatnio nie mam weny na pieczywko. To sobie popatrzę u Ciebie.:)
Uściski:*
Patrz :) może i wena wróci :) Ściskam.
UsuńChlebek wygląda super :))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńmusi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) był.
UsuńTwój wygląda tak ładnie, wyrośniety, złoty kolor. Ja 2 razy już robiłam chleb w tym wypiekaczu i wyszedł taki płaski. Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj i daj znać jak wyszło :)
Usuń