21 marca 2010

Spagetti z klopsikami

Tym razem mieliśmy ochotę z małżonkiem na spagetti z mięsem, ale jakoś inaczej.
Mąż znalazł przepis na sos (w książce BALSAM DLA DUSZY - KSIĄŻKA KULINARNA), a ja zrobiłam pulpeciki. I wyszło przepyszne danie :D.


SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Pulpety:
400 g mięsa mielonego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
cebula
sól, pieprz
1- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2 l bulionu

Wszystkie składniki wyrobic w jednolitą masę i formowac małe pulpety. 
Zagotowac bulion, wrzucac pulpety do wrzątku i gotowac ok 10 minut. Wyciągnąc pulpety i odstawic w ciepłe miejsce.

Sos:
1 duża posiekana cebula
1/4 filiżanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku pocięte w cienkie paseczki
1 koncentrat pomidorowy (ok. 170 g)
2 puszki pomidorów (ok 850 g)
1 i 1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 listek laurowy
sól, pieprz
starty ser żółty

W garnku podsmażyc cebulkę. Dodac czosnek , lekko podsmażyc. Wrzucic resztę składników i lekko podsmażyc. Podgrzewac sos na małym ogniu przez 30-45 minut. Przyprawic do smaku solą i pieprzem. Dodac pulpety.
Makaron ugotowac wg przepisu z opakowania.
Polac sosem z pulpecikami, posypac serem i zieloną pietruszką.

Sosu zrobiliśmy więcej, żeby było na dłużej ;).

SMACZNEGO :)




5 komentarzy:

  1. Mniam, cóz za pyyyszniasty obiadek widzę!:))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, u nas SPAGHETTI bywa dość często, muszę spróbowac tej wersji...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam spaghetti;;) Chętnie wprosiłabym się na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne! O matko, ale bym zjadł takie coś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne danko, aż mi w brzuchu zaczęło burczeć.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)