Nic więcej nie trzeba dodawać.
Kubeczki po jogurcie w dłoń i do dzieła.
Przepis znalazłam na niezawodnym blogu KWESTIA SMAKU, i dlatego go pokochałam, bo wszystko odmierza się kubeczkami po jogurcie.
TORTA MARGERITA
(źródło: ASIA Z KWESTII SMAKU)
2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki
Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami oraz dodatkowo z cukrem wanilinowym .
Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać śliwki i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy .
SMACZNEGO :)
Ciacho wygląda mega apetycznie! Lubię takie wilgotne ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko Haniu :)
Lubię takie łatwe przepisy ,szczególnie jeśli nie muszę wyciągac wagi ,albo szukac przeliczników .Ciasto wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń