Z jednej strony robi się zalewę octową , ale potem dodaje się jeszcze śmietankę.
Kiedy już wam się znudzą szynki, polędwice i inne mięsne dania spróbujcie ich. Ugotujcie sobie do nich ziemniaki i będzie pyszny obiad. Gwarantuję :).
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWO - ŚMIETANOWEJ
4 duże śledzie (miałam takie na tacce w oliwie)
1 duża cebula
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu (można dać mniej)
4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
Filety śledziowe namoczyć. Wodę z cukrem, cebulą i zielem angielskim zagotować. Następnie dodać ocet.
Zalewę ostudzić.
Filety pokroić na kawałki. Do zalewy dodać śmietankę - wymieszać i doprawić do smaku jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Filety zalać zalewą i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia można już konsumować.
SMACZNEGO :)
Fantastyczne śledziki. Uwielbiam takie! Wesołych, pysznych Świąt! :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPyszności:) Zdrowych i wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńTakie śledzie zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH !
takie robi nasza Mama!!! :) nigdzie więcej się z nimi nie spotkałam :) ale miła niespodzianka :)
OdpowiedzUsuń---
http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/
No proszę :) Bardzo się cieszę! Pozdrawiam ciepło.
UsuńPamiętam ten obiad z dzieciństwa jak mama robiła go w piątki przepyszne to było ale już bardzo długo tego nie jadłem i zrobię dziś na obiad :)))
OdpowiedzUsuń