MAKARON Z SOCZEWICĄ
(źródło: NIGELLISSIMA)
1 cebula obrana i przekrojona na ćwiartki
150 g boczku
garść świeżej natki pietruszki
1 obrany ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g soczewicy czerwonej lub zielonej opłukanej
1 puszka posiekanych pomidorów oraz 400 ml zimnej wody do opłukania
2 liście laurowe
2,5 l bulionu drobiowego
250 g makaronu
sól, pieprz
Cebulę i boczek , natkę pietruszki oraz czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę , przełożyć do niego drobno posiekane cebulę, czosnek, boczek i natkę, mieszając i smażąc na średnik ogniu aż wszystko zmięknie.
Wmieszać soczewicę i pomidory, po czym napełnić puszkę po pomidorach zimną wodą i dolać do garnka. Dodać liście laurowe.
Wymieszać wszystko i dolać bulion , zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie soczewica powinna być już miękka.
Zdjąć przykrywkę i zwiększyć płomień, a gdy potrawa zacznie się intensywnie gotować, dodać makaron i gotować bez pokrywki przez 10 minut, aż makaron będzie al dente. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i zostawić na 10 minut.
SMACZNEGO :)
Soczewicę z ryżem jadłam i jest wspaniała. Z makaronem też trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na naprawdę syty obiad:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję przepis:) jak dla mnie bomba na obiadek:D
OdpowiedzUsuńWiosenko: ja z kolei nie jadłam z ryżem. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJolu: bardzo dziekuję :))
Antenko: wypróbuj koniecznie. Pozdrawiam :)
Pysznie tutaj :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-) i wygląda całkiem apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń