Makaron wyszedł przepyszny, a pomidorki cudownie "przeszły" bazyliowym olejem.
MAKARON Z POMIDORKAMI, AWOKADO I TWAROGIEM WĘDZONYM
5 ząbków czosnku
8 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki oleju kujawskiego bazyliowego + 3 łyżki dodatkowo
1/2 czerwonej papryki
awokado
sól
świeżo zmieniony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
chili w proszku
100 g twarogu wędzonego
makaron pełnoziarnisty
4 ząbki czosnku obrać i pokroić w słupki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na płaski talerzyk wlać 1/2 szklanki oleju kujawskiego bazyliowego i ułożyć na nim czosnek i pomidorki. Zostawić to na godzinę. Pomidorki i czosnek muszą się marynować.
Paprykę pokroić w kostkę.
Awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć środek w formie takich małych "płatków" - tak żeby awokado już nie miażdżyć. Do awokado dodać rozgnieciony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soku z cytryny , 1 łyżkę oleju kujawskiego bazyliowego oraz szczyptę chili. Delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać 2 lyżki oleju bazyliowego, wrzucić czosnek ktory się wcześniej marynował w oleju oraz paprykę. Podsmażyć kilka minut, tak aby czosnek się zrumienił, a papryka podsmażyła. Następnie wyłożyć czosnek i paprykę do miseczek. Na patelnię przełożyć pomidorki i podsmażyć kilka minut.
Makaron pełnoziarnisty ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na talerzu ułozyć makaron, posypać rozkruszonym wędzonym twarogiem. Na to ułozyć awokado, paprykę i czosnek oraz pomidorki, można dodać oliwki.
Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz polać oliwą pozostałą z marynaty.
SMACZNEGO :)
Świetna propozycja! Makaronik wygląda znakomicie pysznie.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
zapowiada się ciekawie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny makaron :)
OdpowiedzUsuńTaki mąż to skarb
OdpowiedzUsuńMakaron i to taki to ja bardzo ,ale to bardzo lubię