Zjeżyłam się... jak to przepyszne, to moje ciasta mają być przepyszne :-). No ale to było typowo w jego guście. Lekko mokre, jednocześnie "babkowate" i wtedy z jagodami.
Prosiłam o przepis i prosiłam. Nie doprosiłam się :)
W końcu pojechaliśmy do nich z wizytą. M. upiekła to ciasto... Odjechałam. M jeszcze zarzekała się, że ona to generalnie nie potrafi piec. Powiem tak. Faktycznie było to rewelacyjne ciasto, więc uważam, że M. piecze doskonale. Spisałam przepis i ... upiekłam, ale nie wyszło mi takie jak jej. Od M. jest dużoooo lepsze, sama nie wiem co robię nie tak.
To ciasto należy do ciast "jadą goście jadą" - o 11:30 miałam je fazie przygotowania o 14:00 witałam gości w progu :-).
Na górę można położyć właściwie wszystko: owoce, dżem, budyń ....
CIASTO PROSZKOWE
4 jajka
1 szklanka cukru (można dać mniej)
2 szklanki mąki
20 dag miękkiego masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki oczyszczone bez szypułek
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokłanie utrzeć.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzch ułożyć owoce (czy też powidła lub budyń ).
piec 30-40 minut w temp. 180 st. C.
SMACZNEGO :)
Też takie robiłam, no może ciut inne i z czereśniami. Potwierdzam, pyszne! Następnym razem też zrobię z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńA ja z czereśniami :) Pozdrawiam
Usuńśliczne ciacho i na pewno pyszne!:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) i pozdrawiam
UsuńJa wszystkie biszkopty cista i rolady piekę wg tego schematu:) potwierdzam pyszne:)
OdpowiedzUsuńI super! Pozdrawiam :)
UsuńNie uwierzysz, ale u mnie w piekarniku właśnie kończy się piec bardzo podobne ciasto!
OdpowiedzUsuńSmacznego-truskawkowego dnia:)
A wlasnie , że uwierze :) Z pewnością był świetne! Pozdrawiam
Usuńproste ciasto a jak ładnie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) Pozdrawiam
UsuńTakie ciasta są bardzo pyszne. Ślicznie wygląda i tak smacznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie wpadłabym na kawkę i kawałek tej pyszności :)
Akurat bedziesz na rano :) zapraszam :)) Pozdrawiam
UsuńTeż takie robię pod nazwą "ciasto ucierane" i potwierdzam, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń:-) pozdrawiam
UsuńNie dość że szybkie to jeszcze pyszne .Uwielbiam takie szybkościowce .
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie
Bardzo dziękuję :) pozdrawiam
UsuńBardzo ładne, bardzo, bardzo. W środku ulubione truskawki czego chcieć więcej. Posiedzę tu jeszcze chwilę.. piękne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :) rozgośc się :) Pozdrawiam
UsuńPolecam ubic piane z bialek nastepnie dodac cukier puder, zoltka...ta mase wrzucic do maki z proszkiem do pieczenia (najlepiej dodac aromat cytrynowy,cukier waniliowy).... wowczas ciasto jest wilgotne, pulchne i taaaakie dobre, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńproponuje ubic piane z bialek, dodac to piany cukier puder(jak juz jest ubita) caly czas mieszajac, nastepnie zoltka; taka mase dodac do maki wymieszanej z cukrem waniliowym (najlepsza byla by wanilia) i proszkiem do pieczenia; wyglada bajecznie a smakuuuuuuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEwelina czy Agata-po co tak "długo"się nazywać ! -ma rację białka trzeba oddzielić od żółtek-tylko,żeby ciasto ucierane było dobre -to ubite ze szczyptą soli białka trzeba na samym końcu dodać do ciasta i już bez użycia miksera pomału łychą połączyć z ciastem
OdpowiedzUsuńapropos tego,że Tobie to ciasto wychodzi nie takie jak pierwowzór-moja koleżanka z pracy zawsze opowiada,że ma starszą ciotkę-która super wypieka i gotuje,ale jak poprosi się ją o przepis to bardzo chętnie poda ,ale dziwnym trafem zawsze czegoś"zapomni"powiedzieć albo podać jakiś składnik -tak mogło być z tym ciastem -niecałkowicie dokładny przepis...