Tym samym dołączam do akcji Z WIDELCEM PRZEZ AFRYKĘ, AUSTRALIĘ I OCEANIĘ.
CIASTO DROŻDŻOWE MARCHEWKOWE
225 g startej marchewki
400 g cukru
150 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego anyżu
250 g mąki
1 paczka suszonych drożdży
sól do smaku
4 rozkłócone jajka
Marchewkę wymieszać z cukrem. Przykryć i odstawić na 60 minut. Następnie dodać masło, cynamon oraz anyż. Dodać przesianą mąkę. Wymieszać. Dodać drożdże i wymieszać. Dodać jajka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrobić ciasto. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Ciasto powinno być zezłocone, a wbity i wyciągnięty patyczek powinien być suchy. Odstawić na 15 minut. Wyjąć z blaszki i przełożyć na kratkę aż do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO :)
Pyszne musi być to ciasto.
OdpowiedzUsuńMarchewkowe lubię, a drożdżowego marchewkowego nie jadłam jeszcze.
Pozdrowienia:)