29 kwietnia 2015

Szagówki z serem i "zielonym" :-)

Nasza rodzina jest rodziną "kluskożerną" i nie boimy się do tego przyznać :-).
Dlatego , gdy zobaczyliśmy te szagówki w programie POLSKA MOLSKIEJ koniecznie należało je zrobić.
W sumie to takie nasze kopytka, ale ja kopytek nigdy nie podpiekam. Stąd troche inny smak.
Przerobiliśmy je trochę po naszemu i wyszło mega pyszne danie .

 
SZAGÓWKI Z SEREM
 
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 jajka
szczypta soli
masło
natka pietruszki
oliwa z oliwek
tarty parmezan lub chedar
 
 
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Następnie ugotowane i obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka i całość delikatnie zagnieść. Do masy dodać obydwie mąki i zagniatać aż ciasto będzie dobrze wyrobione i możliwe do krojenia nożem. Ciasto podzielić na części i z każdej uformować wałek i wykrawać z niego ukośne kopytka.
Zagotować wodę i do osolonego wrzątku wrzucać kluski, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyłowić kluski .
Rozgrzać patelnie , dodać masło i na rozpuszczone masło wrzucać szagówki. Podpiekać z każdej strony, tak żeby były ładnie zrumienione.
 
Natkę pietruszki posiekać i delikatnie wymieszać z oliwą z oliwek.
 
Na talerz wykładać szagówki, posypać tartym serem i posypać natką.
 
SMACZNEGO :-)
 
 
 

24 kwietnia 2015

Marchewka + kasza jaglana = przepyszna pasta

Ostatnio zauważyłam, że mam mniej sił. Po prostu mi się nie chce gotować. Nie i już.
Zauważyłam też, że nie mam już po prostu żadnych pomysłów na śniadania. Zwłaszcza jest problem jeżeli chodzi o dziecko. Ciągle te same kanapki: szynka, ser, szynka , ser....
Postanowiłam "wejść" w związek z pastami :-).

Pogrzebałam w necie, powypisywalam sobie przeróżne smaki i na pierwszy ogień ujęła mnie za serce pasta z marchewki. Dodałam to co uważałam za stosowne. I muszę Wam powiedzieć, że wyszło coś MEGA PYSZNEGO :).

 
PASTA Z MARCHEWKI I KASZY JAGLANEJ
 
3-4 marchewki
1 cebula
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 g kaszy jaglanej
4 goździki
listek laurowy
sól, pieprz
szczypta curry
1 łyżeczka sambal oelek (lub coś ostrego)
łyżka oleju
 
Ugotować kaszę jaglaną.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, marchewkę , goździki, listek laurowy. I dusić aż marchewka będzie miękka.
Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać.
Marchewkę wymieszać razem z kaszą i doprawić, solą, pieprzem, curry i czymś ostrym.
Wszystko zmiksować.
 
SMACZNEGO :-)

02 kwietnia 2015

Śląski obiad świąteczny - rolady, czerwona kapusta i kluski

Jestem pewna, że w okresie świątecznym na wielu śląskich stołach zagości typowo śląski obiad. Czyli pyszna wołowa rolada, czerwona kapusta i kluski.

Zacznijmy zatem od rolad. Jeżeli chodzi o solenie i pieprzenie mięsa , pamietam jak kiedyś "pani z mięsnego" uczyła mnie, że doprawiamy rolady dopiero jak będą miękkie. I tak też robię.

 
ROLADY
 
3 plastry wołowego mięsa ( ilość uzależniona jest od ilości osób :) )
2 ogórki kiszone
1 cebula
3 łyżeczki musztardy
plaster wędzonego boczku
sól, pieprz
olej
ziele angielskie, listek laurowy
 
 
Plastry wołowiny należy rozbić cieńko tak żeby były podłużne.
Cebulę należy pokroic w piórka, boczek należy pokroić w takie słupki, i ogórek również należy pokroić w słupki.
Każde mięso smarujemy z jednej tylko strony musztardą i układany ogórek , cebulę i boczek.
Teraz nalezy zwinąć dokładnie rolady i obwiązać je białym sznurkiem czy nitką, żeby się w trakcie smażenia nie rozpadły.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy je z każdej strony, żeby się ładnie zarumieniły.
Dorzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy, podlewany delikatnie wodą i dusimy tak dlugo aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). Oczywiście w trakcie smażenia należy pamiętać, żeby podlewać rolady wodą, a najlepiej wcześniej przygotowanym bulionem.
Jeszcze w trakcie smażenia, ale kiedy mięso już będzie miękkie solimy i pieprzymy z każdej strony.
 
KAPUSTA CZERWONA
 
 
 
1 główka kapusty czerwonej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
cebula
ocet
1 jabłko
sól, pieprz
 
 
Kapustę drobno poszatkować. Na dno garna nalać trochę wody, dać masło i włozyć kapustę. Dodać ziele angielskie, listki laurowe i miód.
Gotować do miękkości.
 
Cebulę drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzamy i dodajemy ze dwie łyzki octu. Wymieszać. następnie dodajemy cebulę, mieszamy. Dodajemy jabłko, mieszamy. I doprawiamy solą , pieprzem i octem jeszcze w razie konieczności.
 
Roladę (pamiętajcie o zdjęciu sznurków) podajemy z kapustą i kluskami białymi, albo szarymi. Do tego jeszcze kompot.
Mniam mniam .
 
 
 
SMACZNEGO :)