21 listopada 2014

Torta Margherita

Przepyszne ciasto. Mega proste. Mokre.
Nic więcej nie trzeba dodawać.
Kubeczki po jogurcie w dłoń i do dzieła.
Przepis znalazłam na niezawodnym blogu KWESTIA SMAKU, i dlatego go pokochałam, bo wszystko odmierza się kubeczkami po jogurcie.



 
TORTA MARGERITA
 

 2 kubeczki jogurtu naturalnego pełnotłustego o pojemności 150 g
 2 kubeczki cukru
 3 jajka
 1 kubeczek dobrego oleju roślinnego np. słonecznikowego lub z orzechów arachidowych
 4 kubeczki mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru wanilinowego
300 g smacznych niekwaśnych śliwek pokrojonych na małe kawałki
 

Tortownicę  posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem i jajkami oraz dodatkowo z cukrem wanilinowym .
Dodać olej a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać śliwki i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy .
 
SMACZNEGO :)
 

05 listopada 2014

Placki ziemniaczane - gotowanie na oko

Jakieś kilka temu, do szewskiej pasji doprowadzały mnie słowa Mamy - "wrzuć na oko"...
Ja skrupulatnie pisałam w zeszycie ile odważyć, ile dodać... Gdyby było powiedziane "półtora ziarenka pieprzu", dodałabym PÓŁTORA.
Strasznie dokładnie trzymałam się czasu pieczenia, gotowania czy duszenia.
I kiedyś Mama powiedziała, "dziecko, ale każdy ma inny piekarnik, inny smak..."

I tak właśnie jest. Na szczęście odcięłam już te sznurki, które mnie tak trzymały.
Teraz gotuję na oko. Przede mną jeszcze nauka "pieczenia z kapelusza" :) - też się tego muszę nauczyć od mojej Mamy.

Ostatnio kolega w pracy pytał się mnie jak zrobić placki ziemniaczane. Podałam składniki, a on dociekał, ale ilee??? Dokładnie ile.

Nie ma dokładnie. Na oko :))

Teraz Państwa przepraszam , pora na placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną. Mniam.
A Wy jak jadacie placki? Z czym?

 
PLACKI ZIEMNIACZANE
 
4 duże ziemniaki
1 cebula mała
kilka łyżek mąki pszennej
jajko
sól
 
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. Zachować taki krochmal, który zostanie na dnie miseczki.
Cebulę obrać, drobno poszatkować, dodać do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę (na oko), doprawić solą, można dodać ten zachowany krochmal. Wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
 
SMACZNEGO :)