29 lipca 2014

PASTA CON FUNGHI E TONNO czyli pysznie i szybko

Kolejny przepis przywieziony od naszych znajomych z Oświęcimia.
Idealny na tak gorące dni jakie teraz są.
Danie jest PRZEPYSZNE!!!

 
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI
 
1/2 kg pieczarek
1 cebula
tuńczyk w oliwie
śmietanka 30%
łyżka startego parmezanu
sól
pieprz
natka pietruszki
 
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy cebulkę, następnie na cebulce podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko to razem zmiksować.
Dodać tuńczyka w oliwie, wlać śmietankę - tyle by po zmiksowaniu uzykać konsystencję gęstego sosu.
Wsypać łyżkę startego parmezanu.
Makaron ugotować al dente.
Sos wymieszać z ugotowanym makaronem.
Wyłożyć na talerze i posypać poszatkowaną natką pietruszki.
 
SMACZNEGO :)
 
 

10 lipca 2014

Marchewka na uśmiech

Zawsze gdy jedziemy do Mamy na obiad, i jest jako dodatek marchewka słyszymy : "jedzcie, jedzcie marchewka jest dobra na uśmiech". Tak nas zachęca moja Mama :).
Tym razem ja Was zachęcam do surówki z marchewki.

 
SURÓWKA Z MARCHWI Z MIODOWYM SOSEM
(źródło: SURÓWKI NA 100 SPOSOBÓW)
 
2 średnie marchewki
1/2 pęczka natki pietruszki
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
sok z cytryny
sól
pieprz kajeński
 
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć.
Imbir cienko obrać, zetrzeć na tyarce o małych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i olejem słonecznikowym.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Marchew polać sosem i wymieszać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać i dodać do marchewki.
Delikatnie wszystko wymieszać.
 
 
SMACZNEGO :)