25 maja 2013

Kiełbasa na zielonej soczewicy z pomidorową salsą Jamie'go Olivera

Dawno mnie nie było, oj dawno. Nazbierało się zaległości. Z jednej strony ogarnął mnie leń , a z drugiej odrzucało mnie od komputera. Gotować gotowałam, ale nie chciało mi się po prostu zamieszczać postów.
Ale przede wszystkim uwaga skupiona była na Córce :) i przygotowaniu jej do wielkiego wydarzenia. Uroczystość już za nami, wszystko się pięknie udało, pora wrócić do codzienności.

Zapraszam na soczewicę z kiełbaskami. Pyszne danie!


KIEŁBASA NA ZIELONEJ SOCZEWICY Z POMIDOROWĄ SALSĄ
(źródło: WŁOSKA WYPRAWA JAMIEGO. JAMIE OLIVER)

Składniki:
(na 4 porcje)

8 kiełbasek średniej wielkości
2-3 gałązki świeżego tymianku
oliwa
sól i swieżo mielony pieprz

Na salsę:
oliwa
1 czerwona cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku pokorojone na plasterki
mały kawałek kory cynamonowej
2 puszki (po 400 g) pomidorów
1-2 suszone czerwone papryczki chili pokruszone
2-3 łyżki octu z czerwonego wina

Na soczewicę:
400 g zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku obrane
1 listek laurowy
1 garść natki pietruszki
ocet z czerwonego wina
1 mała garść tymianku

Najpierw przygotwujemy salsę. Wlać do rondla trochę oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, cynamon oraz chili - smażyć na małym ogniu przez 10 minut, aż cebula będzie miękka. Zwiększyć ogień i wlać ocet. Zmiejszyć ogień i dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu przez 1/2 godziny.

W czasie kiedy sos się dusi należy rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. C.
Soczewicę wsypać do garnka, zalać wodą, dodać 2 całe ząbki czosnku, listek laurowy i kilka związanych nitką pędów natki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut (pamiętając o tym, że woda powinna cały czas przykrywać soczewicę).
Kiełbaski skropić niewielką ilością oliwy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ich skórka powinna być rumiana i chrupka.

Kiedy soczewica będzie gotowa, nalezy wyjąć z garnka pędy natki oraz listek laurowy i odlać większość wody z gotowania. Ząbki czosnku należy rozgnieść łyżką i wymieszać z soczewicą. Wlać do soczewicy 4 łyżki oliwy i 1-2 łyżki octu. Wrzucić posiekane listki natki, wymieszać i przyprawić do smaku.

Nałożyć soczewicę na talerze. Z salsy wyrzucić cynamon. Przprawić salsę do smaku i polać nią soczewicę.
Na każdej porcji soczewicy z salsą połozyć kiełbaski pokorojone na plasterki lub w całości. Posypać tymiankiem.

SMACZNEGO :)