29 października 2012

Jak narobiłam smaka Teściowej czyli Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Czy u Was też śnieg? A właściwie chlapa? Zimno, szaro buro i nijako?
U mnie niestety tak jest. Brrr. Niestety nie lubię takiej pory. Jestem ciepło wiosenną kobietą, a nie ponuro deszczowo listopadową :).
Taka pogoda ... I zachciało mi się ryżu, ale takiego jaki robiła moja Mama. Pysznego zapiekanego z musem jabłkowym. Zapiekany w brytfance, którą potem trzeba było moczyć, bo się ryż tak pięknie zapiekał. Ten smak, zapach kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiałam go i mogłabym pochłonąć do mnóstwo.

I ten ryż tak mi się zamarzył. Musu nie mialam, ale miałam jabluszka.
A jakiś czas wcześniej napisała do mnie Pani z firmy SyS, która zapytała czy będę chętna przetestować ich produkty. Hm... Zapytałam , a co jeżeli nie będę zadowolona, nie lubię wciskać z uśmiechem ludziom kota w worku. No i po kilku dniach otrzymałam paczuszkę. Pierwsze co zrobiłam to przeczytałam skład produktów i faktycznie same naturalne produkty. Nie natrafiłam na e.... :-).

Między innymi otrzymałam RYŻ Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI. Wiedziałam, że pójdzie na pierwszy ogień. W składzie mamy: ryż, jabłko i rodzynki. Jeżeli jesteście zainteresowani innymi produktami zerknijcie tutaj: klik, a ja na bieżąco będę Was informować jakie wrażenie robią na mnie inne produkty. Ryż jest na wielką 5 :).

A kiedy robiłam to danie zadzwoniła do mnie Teściowa :), narobiłam jej takiego smaka, że sama się wzięła za ryż z jabłkami :). Proste danie , a daje tyle radości.



RYŻ Z JABŁKAMI ZAPIEKANY

opakowanie ryżu z jabłkami i rodzynkami - firma SyS (2 torebki się w opakowaniu znajdują)
250 ml wody
masło do wysmarowania formy i trochę na górę
1 - 2  jabłka
cukier
cynamon

Ryż ugotować w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Formę natrzeć masłem i przełożyć do niej ugotowany ryż. Jabłka obrać i pokroić w talarki , ułożyć na ryżu. Posypać cukrem, cynamonem i nałozyć wedlug uznania na górę trochę masła (delikatnie rozmarować).
Zapiekać w 180 st. C przez ok 30-40 minut.

SMACZNEGO :)

25 października 2012

Pyszne serowe ciasteczka w cukrze, cynamonie i kardamonie

Uwielbiam. Naprawdę bardzo lubię ciasteczka. Do tego kubek z kawą, herbatą, książka, albo gra i dziecko :). W lodówce leżała kostka białego sera, której termin przydatności zbliżał się szybko, a na blogu MAGICZNEGO PIEKARNIKA te cudeńka mnie urzekły ... Nie trzeba było długo czekać. :)
Piekłyśmy te ciasteczka wieczorem, na drugi dzień miały być na zawody, ale szczęśliwie zostało i w domu trochę.
Zaraz po wyciągnięciu blachy i oczywiście ostudzeniu dziecię spróbowało i stwierdziło, że "eee, no mogą być". Ale na drugi dzień, po zawodach, jak dorwała się do talerzyka z ciasteczkami , jadła i tylko pytała czy może jeszcze.
Stwierdzam, jednogłośnie z moją córką, że faktycznie smaku nabierają po nocnym leżakowaniu :).

W oryginalnym przepisie u Olgi do obtaczania ciasteczek jest sam cukier, Magiczny piekarnik :) dodała cynamon, ja jeszcze sypnęłam szczyptą kardamonu.



CIASTECZKA SEROWE

200 g zamrożonego masła
200 g twarogu 
2 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody 
 1 szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta lub dwie kardamonu

Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg i mąkę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać żółtka i wodę. Ponownie zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu lodówki rozwałkować cienko ciasto. Wykrywać koła za pomocą szklanki.
Cukier wsypać do miseczki, dodać cynamon, kardamon i wymieszać.

Wycięte koło umieścić w miseczce z cukrem i obtoczyć.



Następnie złożyć koło na pół i znowu obtoczyć w cukrze.



Znowu złożyć na pół, otrzymamy wtedy :)... i znowu obtaczamy w cukrze.



Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć ciasteczka



Piec w 170 st. C. ok 25 minut.




SMACZNEGO :)





18 października 2012

Ostatni dzwonek Meksykańska zupa pomidorowa

Jeżeli jeszcze Wam się uda zdobyć prawdziwe , dobre pomidory koniecznie zróbcię tą zupę.
Mnie się jeszcze udało znaleźć pomidory, które z wyglądu może nie są piękne i wspaniałe, za to smakują jak... pomidor, a nie jak mąka czy papier toaletowy.
Tak długo zawsze czekam na warzywa, takie właśnie pachnące i smakujące konkretnym warzywem i ten czas jak zwykle trwa za krótko. Znowu trzeba będzie czekać, na pachnące pomidory , papryki, ....
Za szybko ten czas ucieka.
A tak w ogóle ... wąchacie pomidory? :-)


MEKSYKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA
(źródło: Kuchnia Meksykańska - Cornelia Zingerling)

6 dużych dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
750 ml bulionu drobiowego
sól
mielony biały pieprz

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki, wykroić ogonki, a owoce pokroić na ćwiartki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać olej i zesmażyć na nim cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Dodać ćwiartki pomidora, całość zamieszać i smażyć przez 2-3 minuty.
Podlać warzywa bulionem, całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę mikserem ręcznym.
Można posypać dużą ilością zielonej pietruszki.

SMACZNEGO :)

15 października 2012

Pyszna różowa sałatka z buraczków

Ta sałatka kojarzy mi się z moją pierwszą pracą. To już ładnych parę lat minęło, ale właśnie tak jest. Pracowałam wtedy między innymi z Beatą - gdy były organizowane imprezy "każdy coś przynosi" zawsze miałam nadzieję, że Beata przyniesie właśnie tą sałatkę. Prosta, ale tak pyszna.
Pamiętam, że wtedy jeszcze dosyć trudno było dostać buraczki konserwowe, więc tym bardziej smakowała mi ta sałatka. Strasznie dawno ją robiłam i ostatnio znowu mi się o niej przypomniało :).
I tak się składa, że u Szarlotka i Gosi dzis rozpoczyna się RÓŻOWY TYDZIEŃ 2012. Nigdy nie brałam w nim udziału, uciekały mi jakoś te różowe przepisy. Niestety, ten rok jest inny i to nie tylko dlatego, że udało mi się dziś przygotować tą wspaniałą sałatkę. Kochani, badajcie się. Życie jest za krótkie, by odkładać na potem sygnały które wysyła nasz organizm.
Dziś też jest Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi. Kobiety kochane zapiszcie się na badanie, sprawdźcie czy wszystko jest dobrze, a Panowie zachęcajcie Wasze Panie do tych badań.

A teraz nie przedłużając ... zapraszam na sałatkę.


SAŁATKA Z BURACZKÓW

słoik buraczków konserwowych (kulki lub plasterki)
3 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Buraczki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)


09 października 2012

Z serii Mężczyzna gotuje :)

Uwielbiamy makarony, ale o tym to już wiecie. Na słodko - to ja i córa, na wytrawnie - to wszyscy, podjadane cichaczem z durszlaka zaraz po ugotowaniu - to ... A to jest zawsze tajemnica, dlaczego makaron znika :).
W sobotnie wieczory gotuje mój mąż. Taka sobotnia nasza kolacja!
Tym razem zaserwował pyszne tagliatelle z łososiem.



TAGLIATELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
śmietanka
plastry wędzonego łososia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny



Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać posiekany pęczek koperku, zalać śmietanką i zredukować sos. Dodać pokrojonego na kawalki łososia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić cytryną.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Wymieszać z sosem.
 
SMACZNEGO :)

08 października 2012

Gulasz. Z czym podajecie?

Uwielbiam gulasz.
Po pierwsze dlatego, że lubię :).
Po drugie i trzecie dlatego, że to pomysł na szybkie i dobre danie.
I generalnie jak się włoży do garnka składniki to danie samo się robi.
Kiedyś jak był gulasz to obowiązkowo była kasza - czasami gryczana, czasami jęczmienna.
Ale teraz jak zapytam - co ugotować do gulaszu? słyszę głośne  MAKARON!!
I tak właśnie u nas jest, makaron zwycięża.
A u Was? Z czym jadacie gulasz?



GULASZ

800 g łopatki, albo karczku
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
ziele angielskie - 4-5 kulek
listki laurowe - 2
puszka groszku konserwowego

Mięso pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę i natrzeć mięso. Mięso posolić, popieprzyć i obsypać papryką słodką, a ostrą według uznania.
Na rozgrzany olej wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony.
Cebulę posiekać w piórka, dodać do garnka, wrzucić ziele angielskie i listki laurowe.
Kiedy mięso będzie już obsmażone, podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania kiedy mięso jest już miękkie, dodać groszek. Gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO :)

01 października 2012

Babko chcecie babki ? :) Babka z białek

Nauczyłam się zbierać  białka do kubeczka i zamrażać. I powiem Wam, że bardzo czekam, aż mi się zbierze ich już dosyć sporo, bo lubię piec ciacha z samymi białkami.
Generalnie moim i mojego męża ulubionym jest ciasto szklankowe, bardzo lubimy jak między zębami słychać mak :). No ale dziecko tak nie bardzo za nim przepada.
Ostatnio zabierałam się za rozmrażanie zamrażarki i znalazłam białka. Przeszukałam szafki, niestety maku nie ma. Zrobiłam rundkę po okolicznych sklepach - maku nie ma , a podobno teraz już wszystko jest w sklepach. Nie miałam ochoty wędrować po marketach, więc wyszukałam w necie przepis na samą babkę z białek. Mojemu dziecku bardzo smakowało, mimo, że przychodziła i mówiła : "Mamuś ukroisz mi jeszcze trochę tej kluchy " :) Hm... 


BABKA Z BIAŁEK
(źródło: XXX)

400g mąki tortowej
7-8 białek
1 szklanka cukru
200 g stopionego masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
otarta skórka z cytryny
sok z 1 cytryny

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty. Wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok. Dobrze połączyć składniki. Przelać do foremki z kominem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 60 minut w temperaturze180 stopni . Piec do suchego patyczka.

SMACZNEGO :)