29 stycznia 2011

Metrowiec

Mam ciocię D. , która jest mistrzynią w pieczeniu metrowca. I zawsze jak do niej się jeździło to była proszona żeby właśnie to ciasto upiekła.
Niedawno i ja zabrałam się za to ciacho. :). Niby metr ciasta, a rozeszło się w mgnieniu oka. Skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji z 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI. Od siebie dodałam tylko polewę.


METROWIEC

Ciasto:
8 jaj
40 dag cukru pudru
40 dag mąki
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem, dodajac ciepłą wodę i olej. Dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
Piec każde ciasto osobno w keksówkach w temp. 160-180 st. C przez 30-45 minut.

Krem:
4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 lyżki mąki pszennej
1 i 1/2 kostki margaryny

3 szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego mleka, zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając.

Polewa:

2 czekolady mleczne
3-4 łyżki śmietany kremówki

Czekoladę polamać i roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką.

Upieczone ciasta pokroić w kromki.
Układać na przemian, przekładane masą.
Polać ciasto polewą.
Podwać pokrojone po skosie.

SMACZNEGO :)

23 stycznia 2011

Pieczone jabłko

Taki pyszny zimowy deser.
Kiedy za oknem pada śnieg, kiedy zmarznięci wracamy do domu, cóż może być pyszniejszego niż pieczone jabłuszko z przyprawami :)



PIECZONE JABŁUSZKO

jabłko
goździki
konfitura truskawkowa
masło
cynamon
orzechy
migdały


Wydrążyć z jabłka gniazdo nasienne. Goździki powbijać w jabłko (tyle ile chcemy). Do wydrążonego otworu włożyć trochę konfitury, trochę wiórek masła, trochę sproszkowanego cynamonu, orzechy i migdały. Posypać odrobiną cukru.
Ułożyć na blaszce i piec w 180 st. C przez ok. 30 minut.

SMACZNEGO :)

16 stycznia 2011

Nadziewane jajka

Czy wszystko musi być ciagle takie same? A wlaśnie, że nie, niekoniecznie.
Niewielkim nakładem można np. jajka trochę odmienić.


NADZIEWANE JAJKA

4 jajka
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka śmietany
mały ząbek czosnku
2 łyżeczki startego sera
sypana czerwona papryka

Jajka ugotować na twardo. Delikatnie wygrążyć żółtka. Rozgnieść. Dodać majonez, śmietanę, czonek i ser. Wszystko wymieszać i delikatnie wlożyć w miejsce po żółtkach.
Posypać papryką czerwoną.

SMACZNEGO :)

07 stycznia 2011

Zupa pomidorowa

Lubicie zupę pomidorową? Jakby się tak zastanowić , to chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby tej zupy.
Tym razem wersja w wykonaniu mojego małżonka. Wyrazista. Pyszna w smaku. Tylko raczej dla doroslych. Bo dziecko zajadało grzankami i prosiło o więcej ... sera :).
Bo wiecie, każda zupa pomidorowa jest inna ;)


ZUPA POMIDOROWA
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
woda
kostka rosłowa drobiowa
sok pomidorowy
bazylia
czerwona papryka
sól
pieprz
chili
ser gouda i rokpol
kapary

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać rozgnieciony czosnek. Wszystko "zezłocić" , podlać szklanką wody, dodać kostkę rosłową drobiową i zagotować. Wlać 0,7 l soku pomidorowego , dodać łyżeczkę bazyli , łyżeczkę czerwonej papryki oraz sól, pieprz i chili do smaku. Wszystko zagotować. Podawać w małych miseczkach z potartymi serami ( u nas gouda i rokpol) i kaprami ( ze słoiczka).
Jako dodatek proponuję grzanki.

SMACZNEGO :-)

03 stycznia 2011

Różowe klopsiki

Nie ma, to jak zacząć Nowy Rok na różowo :)
W książce Małgorzaty Musierowicz CAŁUSKI PANI DARLING znalazłam szwedzkie klopsiki z buraczkami.

Mężowi średnio smakowały. Ale Córa zjadła kilka. Mnie smakowały, ale uważam, że ogórka można pominąć - i tak zrobię następnym razem.
Chociaż warto spróbować i w  wersji oryginalnej i po swoich zmianach :)...



RÓŻOWE KLOPSIKI

2 duże ziemniaki
2 czerwone buraki
1/2 kg mielonej wołowiny
4 łyżki słodkiej śmietanki
cebula
2 łyżki wody
1 żółtko
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
2 korniszony
bułka tarta ewentualnie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wodę posolić.
Buraki obrać i ugotować . Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.
Mięso wymieszać ze śmietanką. Dodać 2 łyżki wody (wedlug mnie można pominąć) , 1 żółtko, szczyptę majeranku, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę soli roztartej z czosnkiem. Mieszamy dalej dodając 2 obrane i rozgniecione ziemniaki oraz dwa ugotowane i drobno utarte buraki.
Cebulę drobno posiekać i podsmazyć na tluszczu.
Dodać do masy mięsnej. Na koniec dodać drobno posiekane korniszony.
Gdyby masa nie chciała się połączyć dodać bułkę tartą.
Uformować małe klopsiki i smażyć z obu stron.

SMACZNEGO :)