26 listopada 2010

Pieczeń rzymska z jajkiem

- Mamuś, zrób takie mięsko jak w przedszkolu.
- Ale jakie????
- No wiesz... no takie.
- ?
- Takie jak klopsik tylko z jajkiem w środku.

Olaboga. Co oni w tym przedszkolu podają tym dzieciom.
Pomyślalam, przedyskutowałam z dzieckiem o co chodzi i jak to wygląda i stwierdziłam, że chodzi o pieczeń rzymską :-)
Przygotowałam, podalam  i ...

- Eeee Mamuś to nie o to mi chodziło.

Ciężkie jest życie mamy, która musi konkurować z najlepszymi kucharkami z przedszkola. Nie pozostaje mi nic innego jak jedną z tych Pań zaprosić do nas :-) ... na stałe.


PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

2 jajka ugotowane na twardo

Cebulkę drobno pokroić. Dodać ją do mięsa, dodać bułkę tartą i jedno surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać , dodać sól i pieprz - według smaku.
Keksówkę wysmarować masłem, wyłożyć połowę mięsa. Ułożyć na mięsie jajka ugotowane na twardo (oczywiście bez skorupek :-) ) i zakryć drugą połową mięsa.
Włozyć do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i piec ok 50 - 60 minut. Trzeba po prostu kontrolować. :-)

SMACZNEGO

25 listopada 2010

Misie lubią dzieci, dzieci lubią misie...

Dziś Dzień Pluszowego Misia. Chyba nie ma dziecka, które nie miałoby swojego ukochanego Misia :-). Choć nie, jest kilka, które mają inne ukochane Pluszaki.
Ja dostałałam wieki temu od swojego Taty Koto-Misia. :-) I mam  go do tej pory :)). Jeszcze trochę i moja córka już z niego wyrośnie. Ale dla mnie i tak będzie Ukochanym Pluszakiem. Och ile on dostawał zastrzyków, ile spraw mu powierzałam... Tylko on wie :-). I chyba nie muszę wspominać, że nie zamieniłabym go na żadnego innego!!!

Dlatego moi drodzy Kochajmy nasze Misie i wszystkie inne Pluszaki.


21 listopada 2010

Portugalskie ciasto cynamonowe

Uwielbiam piec ciasta. Ciasteczka. Ciacha :-)
I jakby tak pomyśleć ile przepisów mam zapisanych to chyba do końca życia żadne się nie powinno powtórzyć.
Ciasto cynamonowe jest dobre ... ale nie powaliło mnie na kolana, mimo, że uwielbiam cynamon. Jak już zjedliśmy pół blachy, to postanowilismy je posmarować konfiturą i to był dobry pomysł.



PORTUGALSKIE CIASTO CYNAMONOWE
(przepis pochodzi z książki PODRÓŻE KULINARNE. KUCHNIA PORTUGALSKA)

500 g mąki
200 g cukru
150 ml mleka
100 g masła
2 jajka
2 laski cynamonu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Zagotować mleko z laskami cynamonu. Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć laski cynamonu.
Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wlać letnie mleko, dodać cukier, masło, jajka i skórkę z cytryny oraz sól. Dobrze wymieszać składniki.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
Ciasto wylać do tortownicy. Piec je ok 50 minut.

SMACZNEGO :)

19 listopada 2010

Tort ze spaghetti

W sumie to nie powinnam zamieszczać zdjęcia do tego przepisu, bo jak już wycięło się kawałek to wszystko diabli wzięło :-). Zresztą nie mam ręki do zdjęć potraw. Ale smak jest tak pyszny, że aż żal by  było gdybym się nie pochwaliła.
Miła odmiana "normalnego" podania spaghetti. Jak Wam wyjdzie piękny i trwały TORT może to być odmiana tortu dla solenizanta, który nie lubi słodkości.

U mnie wersja ze szpinakiem, ale to z czym połączy się spaghetti to już indywidualna wersja :-))


TORT ZE SPAGHETTI

spaghetti
paczka szpinaku
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła + odrobina do wysmarowania formy
200 g mięsa mielonego
cebula
olej
sól
pieprz
starty żółty ser

W garnku rozpuścić masło i dodać szpinak. Poddusić do miękkości. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
W drugim garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulkę drobno posiekać. Wrzucić na olej. Dodać mięso mielone. Dodać sól i pieprz. Smażyć do miękkości.
Mięso wymieszać ze szpinakiem.
Makaron ugotować wedlug przepisu na opakowaniu.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Okrągłą formę wysmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, posypać odrobiną startego sera, zalać częścią sosu. Następnie znowu ułożyć warstwę makaronu, sera i sosu. Górę tortu posypać obficie startym żółtym serem. Można posypać oliwkami.

Wstawić do piekarnika na 30-40 minut.

SMACZNEGO :-)

17 listopada 2010

Bułeczki z rodzynkami vel Ciasteczka Angeliki

Nie przepadam za rodzynkami. Zawsze z sernika je wydłubuję :-), a jak piekę sama sernik to rodzynek nie dodaję. No ale dziś nie o serniku.
Znalazłam przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Gdyby nie jakiś głos rozsądku w mojej głowie zjadłabym wszystkie.
Czy to bułeczki będą czy ciasteczka to już zależy od Was, czy też raczej od wielkości w jakich je zrobicie.
Oczywiście w formowaniu kuleczek pomagała mi najmłodsza Kuchareczka :))


BUŁECZKI Z RODZYNKAMI
(przepis pochodzi z książki CAŁUSKI PANI DARLING Małgorzaty Musierowicz)

3 dkg drożdży
szczypta cukru  + 1 łyżka cukru
łyżka ciepłej wody
15 dkg mąki pszennej (i jeszcze trochę do podsypywania)
10 dkg masła
jajko
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 paczuszki cukru waniliowego
garść lub dwie rodzynek

W kubeczku rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru i wymieszać to z łyżką ciepłej wody.
Mąkę przesiać i zagnieść z masłem . Dodać rozmieszane drożdże, jajko, szczyptę soli, pełną lyżkę cukru, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy. Na końcu dodać rodzynki i zagnieść ciasto.
Z ciasta formować kulki (powiedzmy piłeczki pingpongowej) i układać na blaszce zachowując odstępy.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w 180 st. C przez ok 20-25 minut.

SMACZNEGO :)

Bułeczki dodaję do akcji msbella.


14 listopada 2010

Kotlety marchewkowe

Czasami kiedy w lodówce prawie pusto może wpaść do głowy fajny pomysł.
Znalazłam marchewkę, cebulę i żółty ser. Mało? Okazało się, że nie. Powstały przepyszne kotleciki .


KOTLETY MARCHEWKOWE

3-4 duże marchewki
cebula
torebka ryżu
2 jajka
3 lyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
duża garść startego żółtego sera
sól, pieprz

Ryż ugotować. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę posiekać drobno.
Ryż po ugotowaniu wymieszać z marchewką, cebulą, jajkami. Dodać bułkę tartę. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

SMACZNEGO :-)

10 listopada 2010

Ciasto z colą

Od pierwszej chwili kiedy zobaczyłam to ciasto u Mirabelki wiedziałam , że przyjdzie czas kiedy je upiekę. Czas mijał i mijał, ale  wkońcu nadeszła ta pora.
Ostrzegam Was przed nim! Uzależnia :-) Bierzesz kawałek , myślisz, że to już koniec, ale za chwilkę sięga się po kolejny ...
:-)


CIASTO Z COCA-COLĄ

250 g mąki
250 g miękkiego masła
 2 jajka
300 g brązowego cukru
200 ml coli
75 ml mleka
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
kilka kropel aromatu waniliowego

Polewa
2 tabliczki czekolady z nadzieniem toffi
3-4 łyżki śmietany kremówki

W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować tłuszcze z jajkami i mlekiem, następnie dodać suche składniki, stopniowo dolewając colę.
Wylać ciasto do tortownicy. Piec w 180 st. C przez ok. 40-50 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką.
Ciepłą polewą polać wystudzone ciasto.

SMACZNEGO :)

08 listopada 2010

Ostre spaghetti z dynią

W sobotę małżonek przygotował dla nas na kolację spaghetti.
I zaczynam się przekonywać , że ponownie coraz bardziej lubię nutkę ostrości w potrawach. A jeszcze , jeżeli pojawia się jakaś delikatna nutka ... Mniam!!!

Nie przedłużając. Zapraszam na przepyszny makaron! :-)


SPAGHETTI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I DYNIĄ

oliwa
1 cebula
5 ząbków czosnku
1/2 czerwonej papryki
2 strąki chili
6 suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
1/2 szklami oliwek
białe wino
oregano
bazylia
świeżo mielony pieprz
makaron
żółty ser
dynia marynowana


Rozgrzac oliwę. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz kawałki czosnku (posiekać w plasterki, nie muszą być drobne). Obsmażamy 2 minuty. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i chili - wedlug uznania. Dolać 50 ml białego wina, dodać 6 suszonych pomidorów (posiekanych), kapary i oliwki (pokrojone), zioła (bazylię i oregano) oraz dużo zmielonego pieprzu. Zredukować sos.
Ugotować makaron wedlug przepisu z opakowania .
Wymieszać z sosem.
Wyłożyć na talerz, dodać kawalki dyni marynowanej i posypać serem.

SMACZNEGO :-)

05 listopada 2010

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Bardzo lubię gotowane mięso. Jedni nie przepadają i mogą zrobić z niego np. pasztet czy galert - u nas jednak jest to problem :-).
Dziś zapraszam wszystkich gotujących po polsku, którym patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl na pyszne drugie danie.


SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM

kawałek łopatki lub karczku
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
por
ząbek czosnku
2 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz

Sos:

1,5 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
bulion
1/2 słoiczka chrzanku
sól
pieprz
cukier

Mięso umyć. Warzywa obrać. Do garnka wrzucić mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, ziele angielskie, czosnek. Zagotować. Zmniejszyć płomień i delikatnie gotować tak długo aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę. Podsmazyć kilka minut. Dolać bulion. Dobrze rozmieszać, tak żeby nie było grudek. Dodać chrzan. Doprawić do smaku.

SMACZNEGO :-)




Gotujemy po polsku!

04 listopada 2010

Krupnik

Kiedyś nie przepadałam za krupnikiem. Teraz smak mi się na szczęście zmienił i lubię krupniczek :-)
Wspaniała zupa, która potrafi rozgrzać w chłodne dni.

Krupnik jest moją kolejną potrawą, którą dorzucam do akcji Gotuemy po Polsku, ktoremu patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.


KRUPNIK

kawałek żeberka (lub udko z kurczaka, lub innego mięsa)
1 duża marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
cebula
3 duże ziemniaki
100 g kaszy jęczmiennej
ziele angielskie
liść laurowy
sól,
pieprz.

Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce (lub pokroić w plasterki), wrzucić do garnka, dodać mięso i cebulę. Dorzucić ziele angielskie (3-4 kulki) i liść laurowy dolać wody i gotować.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać ziemniaki i kaszę. Gotować tak długo aż wszystko będzie miękkie - doprawić do smaku.

SMACZNEGO :)


Gotujemy po polsku!

03 listopada 2010

Racuszki maślane z jabłkiem

Są potrawy, które zapadają nam w serce. Kojarzą się z domem.
Są potrawy, które przekazujemy sobie w rodzinie.
I z pewnością taką potrawą są racuchy.
Myślę , że doskonale pasują do akcji Gotujemy po Polsku, któremu patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.


RACUCHY MAŚLANE Z JABŁKIEM

500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki maślanki
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jabłka

Jajka utrzeć z cukrem, dodać maśłankę, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Piec z dwóch stron.

SMACZNEGO :-)

Gotujemy po polsku!

02 listopada 2010

Bitki i mała papryczka znaleziona w papryce :)

Przyznaję się bez bicia, że dopiero od niedawna robię bitki.
Generalnie mięso robi się samo :). A ten smak.... Rozkosz dla podniebienia.
Kolejny przepis , który dorzucam do akcji GOTUJEMY PO POLSKU, którego patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.


BITKI

kilka kawałków schabu
cebula
papryka
sól
pieprz świeżo mielony
papryka sypana
czosnek
olej

Mięso delikatnie rozbić dłonią. Posypać solą, pieprzem i papryką, wetrzeć rozgnieciony czosnek.
Cebulę posiekać w piórka.
Rozgrzać olej, wlożyć mięso i podpiec z każdej strony. Dodać cebulę i podsmażać.
Paprykę pokroić w paski. Dorzucić do mięsa. Podpiec.
Podlać wodą i dusić do miękkości.

SMACZNEGO :)




Gotujemy po polsku!