31 marca 2010

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zawsze jak jestem w księgarni zatrzymuję się przy książkach kucharskich. Uwielbiam je przeglądać, wertować, notować w głowie przepisy ...
Natomiast w sklepach (przeważnie osiedlowych) wertuję gazetki.
Oglądałam ostatnio ZAPIEKANKI. PANI DOMU POLECA. I tak sobie myślałam: "o , ta jest fajnia!, o tą bym zjadła!" No i musiałam kupić gazetkę.
Na pierwszy ogień poszła zapiekanka z kaszy gryczanej. PYCHA!!


ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ

600 g łopatki
olej
2 średnie cebule
ziele angielskie
listek laurowy
20 g pieczarek
2 średnie marchewki
korzeń pietruszki
1,5 szklanki kaszy gryczanej
1/2 szklanki białego wina
1,5 szklanki bulionu
czosnek
sól, pieprz
tymianek.

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Obrać cebulę i pokroić w większą kostkę. 2 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Obrać marchewki i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso i razem smażyć na rumiano. Od czasu do czasu mieszać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i chwilę smażyć razem.
Do składników dodać marchewkę i pokrojoną w kostę pietruszkę, wsypać opłukaną kaszę. Smażyć 4 minuty. Dodać czosnek i 1/2 łyżeczki tymianku. Składniki podlać winem i bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż kasza pochłonie cały płyn.
Wymieszać , przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 150 st. C przez 50 minut.

SMACZNEGO :)

29 marca 2010

Filety w sosie śmietanowo-musztardowym

Lubimy ryby. Najbardziej mnie cieszy, że nasza pociecha może się nimi zajadac.
Zawsze sobie obiecuje, że będą się pojawiac w nowym postaciach, ale najczęściej kończy się to rybą pieczoną.
Tym razem jednak skorzystałam z przepisu z książki PODRÓŻE KULINARNE. KUCHNIA NIEMIECKA i zrobiłam nową rybkę :)


FILETY W SOSIE ŚMIETANOWO - MUSZTARDOWYM

800 g ryby
3 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki śmietany
100 ml wywaru rybnego
1 łyżka ostrej musztardy
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz
cytryna do przybrania

Rybę skropic cytryną, posolic i popierzyc. Wywar gotowac przez 5 minut, dodac smietanę , włożyc rybę i zostawic na 6 minut pod przykryciem. Wyjąc i utrzymac w cieple.
Sos wymieszac z musztardą, gałką muszkatołową i pieprzem - tak aby postała gładka masa.
Wyłożyc rybę na talerze, polac sosem i udekorowac cytryną.

SMACZNEGO :)

28 marca 2010

Baba drożdżowa

No i przyszła na mnie pora, a właściciwe pora na babę drożdżową. Wielkanoc już za pasem .
Piekę i owszem ciasto drożdżowe, ale szukłam przepisu na typową drożdżową babkę. I znalazłam przepis dla mnie na blogu Kass.
Babeczka wyszła wilgotna, czy jutro będzie dalej taka sama... przekonam się jutro, póki co znika z talerzyków.
A moje dziecię powiedziało mi...
MAMUŚ PIECZESZ NAJPYSZNIEJSZE BABKI .
Zycie jest kolorowe ;).




DROŻDŻOWA BABA

400 g mąki
4 dkg drożdży
1/4 l mleka
3 jajka
1/2 kostki masła
2 lyżki oleju
1 i 1/8 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki soli
cukier waniliowy

Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Odlać 1/8 l mleka ogrzać (tak żeby było letnie) i rozpuścić w nim drożdże, wsypać trochę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować.
Dodać mąkę, resztę mleka rozpuszczone masło, olej, sól i zaczyn, wyrobić (ja robilam to mikserem) klejące się ciasto. Powinno być rzadkie.
Odstawić na 45 minut w misce , przykryć ściereczką.
Wyłożyc do formy babkowej i piec w 200 st. C. przez 30-35 minut (tak podaje przepis Kass, ja musiałam piec ponad 45 minut).

Po upieczeniu, lekko ostudzoną babkę wyłożyć z formy i ostudzoną już polukrować.

Lukier:
szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
trochę soku z cytryny

Wszystko razem wymieszać i polać babkę.



SMACZNEGO :)

26 marca 2010

Galert

Nie wiem jak jest w innych regionach Polski, ale na Śląsku jest różnica między galertem a tymbalikiem.
A już tym bardziej nie mówi się galaretka na coś wytrwanego ;).

Tak więc, zapraszam na galert :-)


GALERT

Wywar:
golonko
marchew
pietruszka
seler
cebula mała
ziele angielskie ( 3 kulki )
liśc laurowy
ząbek czosnku
sól, pieprz
woda

Nalezy ugotowac wywar z golonka i warzyw.
Golonko musi byc miękkie. Wywar doprawic do smaku.

Dodatkowo potrzebujemy:
żelatyna
zielona pietruszka
groszek zielony z puszki
gotowana marchewka

Golonko (razem ze skórą) obrac i pokroic w kostkę.
Do miseczek ułożyc na samo dno listki zielonej pietruszki, marchewkę pokrojoną w plasterki, groszek oraz pokrojone golonko.
Żelatynę rozmieszac z wywarem (wedlug przepisu z opakowania żelatyny).
Wylac do miseczek z golonkiem i teraz pozostaje już tylko czekac aż wszystko stężeje.
Ale jak już stężeje ...
Najlepiej smakuje z cebulką pokorojną w plasterki i polane octem lub skropione cytryną.

SMACZNEGO :)

23 marca 2010

Barszcz biały

Ta zupa jest w mojej rodzinie od wieków ;). I zawsze Mama mówiła na nią barszcz biały. Uwielbiam ją, pyszna jest! Ale spotkałam się już z różnymi nazwami: zalewajka, żurek ( o zgrozo ;), bo żurek to żurek).
Tak więc Panie i Panowie przedstawiam mój barszcz biały!


BARSZCZ BIAŁY

golonko lub też inny kawałek mięsa
marchewka
pietruszka
seler
por
1 ząbek czosnku
mała cebula
3 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
sól, pieprz
majeranek
śmietana
mąka
ocet

Należy ugotowac wywar. Czyli do gara wrzucic goloneczko, marchewkę, pietruszkę , seler, cebulę, kawalek pora, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy - zalac wodą. Zagotowac. Gotowac tak dlugo aż golonko będzie miękkie. Doprawic do smaku , dodac majeranek.
Śmietanę rozmieszac z mąką. Dodac do zupy. Doprawic octem.

Podawac z makaronem lub ziemniakami.

SMACZNEGO :)

21 marca 2010

Spagetti z klopsikami

Tym razem mieliśmy ochotę z małżonkiem na spagetti z mięsem, ale jakoś inaczej.
Mąż znalazł przepis na sos (w książce BALSAM DLA DUSZY - KSIĄŻKA KULINARNA), a ja zrobiłam pulpeciki. I wyszło przepyszne danie :D.


SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Pulpety:
400 g mięsa mielonego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
cebula
sól, pieprz
1- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2 l bulionu

Wszystkie składniki wyrobic w jednolitą masę i formowac małe pulpety. 
Zagotowac bulion, wrzucac pulpety do wrzątku i gotowac ok 10 minut. Wyciągnąc pulpety i odstawic w ciepłe miejsce.

Sos:
1 duża posiekana cebula
1/4 filiżanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku pocięte w cienkie paseczki
1 koncentrat pomidorowy (ok. 170 g)
2 puszki pomidorów (ok 850 g)
1 i 1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 listek laurowy
sól, pieprz
starty ser żółty

W garnku podsmażyc cebulkę. Dodac czosnek , lekko podsmażyc. Wrzucic resztę składników i lekko podsmażyc. Podgrzewac sos na małym ogniu przez 30-45 minut. Przyprawic do smaku solą i pieprzem. Dodac pulpety.
Makaron ugotowac wg przepisu z opakowania.
Polac sosem z pulpecikami, posypac serem i zieloną pietruszką.

Sosu zrobiliśmy więcej, żeby było na dłużej ;).

SMACZNEGO :)




18 marca 2010

Pasta z zielonego groszku

Lubimy pasty na śniadanie. Zresztą może nie tylko na śniadanie, ale w ogóle lubimy pastę do bułeczki czy chleba.
Tym razem zrobiłam pastę z zielonego groszku.

Wyszła naprawdę dobra :)


PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

1/2 paczki mrożonego groszku
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz

Groszek ugotowac. Lekko ostudzic. Masło wymieszac z rozgniecionym czosnkiem. Dodac do groszku i rozgnieśc. Dodac starty ser. Wymieszac. Doprawic do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)

Pastę dodaję oczywiście do akcji Pinkcake


15 marca 2010

Ciasteczka owsiane

Mąż mnie poprosił: ZROBIŁABYŚ MOŻE CIASTECZKA OWSIANE.
I nie musiał mnie wcale na to namawiac.
Robię jego ulubione ciasteczka owsiane, ale te są bez pieczenia. Teraz postanowiłam coś upiec.
I powiem Wam to są kolejne ciasteczka, dla których straciłam głowę.
Pyszne są!


CIASTECZKA OWSIANE

210 g mąki
120 g płatków owsianych górskich
100 g czekolady
4-5 łyżek kokosu
220 g cukru ( można dac mniej)
190 g masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło zmiksowac z cukrem. Dodac jajka. Miksowac dalej. Dodac mąkę, proszek, płatki, drobno pokrojoną czekoladę i kokos. Zmiksowac.
Włożyc masę na 15 minut do lodówki.
W międzyczasie nagrzac piekarnik do 180 st. C.
Blachę nasmarowac masłem i posypac mąką. Formowac z ciasta kulki i rozgrniatac na płasko na blaszce.
Piec 12-14 minut..



SMACZNEGO :)

13 marca 2010

Placuszki z kaszy manny

Lubie poznawac nowe smaki.
Kiedyś na slowo kaszka manna dostawałam drgawek. Dosyc długo mi to nie przechodziło. Życie lubi płatac figle i MUSIAŁAM w niektóre dni żywic się kaszką manna na gęsto z masełkiem i cukrem. Początkowo oczywiście tego nie jadłam, ale chodziłam wtedy głodna. Raz spróbowałam i .... wzięłam dokładkę :-).
Nie potrafię odtworzyc tego smaku . Więc może ktoś mi pomoże ;)
Póki co znalazłam u Kasi "pankejki" z kaszy manny i wiedziałam , że prędzej czy później przyjdzie na nie pora. W końcu przyszła . Kasia jadła je z konfiturami, ja polałam je malinowym sokiem.


PLACUSZKI Z KASZY MANNY

1 i 1/3 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki topionego masła
1 jajko

Wszystkie składniki wymieszac w misce trzepaczką i odstawic na 15 minut.
Smażyc z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu.
Podawac z czymś slodkim ;)

SMACZNEGO :)

11 marca 2010

Tarta orzechowa

Mąż był na zawodach. Choroba nie popuszcza i mnie nie udało się również na tych zawodach byc, dlatego postanowiłysmy ze szkrabem powitac Tatusia ciastem. Jako, że małżonek lubi orzechy upiekłam tartę z orzechami.
Tarta wyszła dobra... ale mnie czegoś tam brakowało. Nie potrafię dokładnie określic czego, może kwaśnego jabłka? Nie wiem, ale napewno będę jeszcze próbowac udoskonalic ten smak.

Przepis pochodzi z MOJEGO GOTOWANIA nr 11/2007.


TARTA ORZECHOWA

Ciasto:
150 g mąki
łyżka cukru pudru
125 g masła
łyżka zimnej wody

Nadzienie:
3 jajka
4 łyżki miodu
3 lyżki masła
250 g różnych orzechów

Ciasto: mąkę, masło, łyżkę zimnej wody i cukier puder szybko zagnieśc, uformowac kulę. Owinąc folią i odstawic na godzinę do lodówki.
Formę na tartę natłuścic. Ciasto rozwałkowac, włożyc do formy i uformowac brzeg.
Spód ponakłuwac widelcem, obciążyc np. suchym grochem. Piec 15 minut w temp. 200 st. C. Usnąc groch, spód ostudzic.
Nadzienie: jajka roztrzepac, wymieszac z miodem i płynnym masłem. Masę wylac na ciasto i posypac orzechami. Piec ok. 25 minut w temp. 180 st. C.

SMACZNEGO :-)


09 marca 2010

Pyry z gzikiem

Urodziłam się i mieszkam na Śląsku, ale ... moi rodzice pochodzą z innych stron.
Tak więc mam możliwość poznania różnych kulinarnych smaków.
Jednym z nich są właśnie pyry z gzikiem :-). Jeżeli ktoś pochodzi z Wielkopolski to od razu będzie wiedział o co chodzi. Dla innych przetłumaczę na język polski :) ZIEMNIAKI Z BIAŁYM SEREM.
Bardzo prosta i jednoczesnie bardzo smaczna potrawa.


PYRY Z GZIKIEM

Kilka ziemniaków ugotować w łupinach.

Oprócz tego potrzebujemy:
kostka białego sera
śmietana
szczypiorek
sól
pieprz

Ser wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z gorącymi ziemniakimi.

SMACZNEGO :)

07 marca 2010

Zielone pesto, tagliatelle i Dzień Kobiet

Z tym Dniem Kobiet jest podobnie jak z Walentynkami.
Większośc z nas uważa, że te święta są niepotrzebne, bo Kobiety doceniac należy codziennie, a nie tylko raz w roku. I zgadzam się z tym w 100 %, ale ... ;). Jeżeli jutro nie dostaniemy przysłowiowego tulipana to czy nie zrobi się nam trochę przykro?
Pamietacie jak w przedszkolu śpiewano piosenkę "Dzień Kobiet, dzień Kobiet, niech każdy się dowie, że dzisiaj jest święto Dziewczynek. Uśmiechy są dla nich, zabawa i taniec, piosenka niech w radiu popłynie... "

Przytulanka zorganizowała akcję Panowie do Kuchni. Mam to szczęście , że mój małżonek świetnie gotuje i robi to nie tylko od święta.
Zostałam bardzo mile zaskoczona tym co mi mąż przygotował z okazji Dnia Kobiet (jutro niestety, nie będziemy mieli tyle czasu).



TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO

1/2 paczki zielonego mrożonego groszku
3 ząbki czosnku
garśc orzechów włoskich
garśc żółtego sera
sól
dużo mielonego pieprzu
bazylia
czomber
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Groszek ugotowac i osuszyc.
Do blendera wrzucic groszek, czosnek, orzechy, ser, oliwę, dodac przyprawy do smaku. Zmiksowac. Ewentualnie podlac jeszcze woda.

Na początek dostałam przekąskę ;)


A potem danie główne.

tagliatelle
boczek wędzony
zielona cebulka

Tagliatelle ugotowac wedlug przepisu z opakowania.
Na patelni podsmażyc 20 dkg boczku wędzonego pokrojnego w paseczki.
Tagliatelle ugotowane wymieszac z pesto. Ułożyc na talerzach. Posypac zieloną cebulką. Posypac podsmażonym boczkiem.




SMACZNEGO :)



05 marca 2010

Nalesniki z fasolą i kukurydzą

Czy mogę byc nudna i po raz 128 powtórzyc, że bardzo lubię naleśniki? :-)
Naprawdę!!
Na słodko. Wytrawnie. Bardzo, bardzo.
Niedawno do naleśników przekonał się mój mąż i dziecię, wiec, można .... szalec.

Odkopałam jakiś czas temu gazety MOJE GOTOWANIE i znaleźliśmy tam przepis na pyszne naleśniki.
Oczywiście koniecznie musieliśmy je zrobic.
Przepis jest z MOJEGO GOTOWANIA nr 12/2003


NALEŚNIKI Z FASOLĄ I KUKURYDZĄ

Usmażyc naleśniki. Ja korzystałam ze swojego przepisu na naleśniki. Według przepisu z gazetki naleśników powinno byc 8.

2 ząbki czosnku
3 cebule
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
puszka białej fasoli
duża puszka krojonych pomidorów bez skóry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
12 dag startego żółtego sera
tłuszcz do formy
sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrac i posiekac. Obydwie fasole i kukurydzę i pomidory osączyc.
3 łyżki oleju rozgrzac na dużej patelni, zeszklic cebulę i czosnek. Dodac pomidory i kminek. Zamieszac i gotowac bez przykrycia 5 minut. Dodac warzywa, posolic i gotowac 5 minut.
Na każdym nalesniku nałożyc po 2-3 łyżki farszu, zwinąc. Naleśniki ułożyc w natłuszczonej formie. Posypac startym serem. Zapiekac 20 minut w temp. 180 st. C.

PYCHA!!


SMACZNEGO :)

04 marca 2010

Surówka z białej kapusty

Jak już się wpadnie w surówki, to potem nie można z nich wyjśc.
Ważne, żeby włożyc w nie jeszcze  łyżkę miłości i od razu smakują inaczej.
Polubiłam siekac, trzec i mieszac...
Nie dośc, że sprawia to radośc to jeszcze tyleeeee zdrowia :D



SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

1/2 główki średniej kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 mała cebula
sól, pieprz
majonez

Kapustę poszatkowac. Marchewkę i jabłko zetrzec na tarce. Cebulę drobno poszatkowac.
Wszystko razem wymieszac. Dodac majonez ( według własnego upodobania), doprawic solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)

03 marca 2010

Smak dzieciństwa

Czy macie takie swoje ulubione danie, które było z Wami w dzieciństwie, było z Wami jak już byliśmy nastolatkami i jest z Wami teraz?
Ja mam dwa takie dania :)
Kluski na parze , najlepiej z sosem jagodowym :)
I ... makaraon z serem.
Oj. Uwielbiałam te dni kiedy wracałam do domu i widziałam wielgachną patelnie z makaronem. Mmmm
Cud, miód, malina.
Są takie dania, które nas znają, bo są z nami od zawsze. Wierne nam są, a my im.
Teraz to ja robie szkrabowi makaron z serem, dodajac coś od siebie czyli cynamon.

Nie będzie przepisu, bo to chyba potrafi każdy zrobic.


SMACZNEGO :)

02 marca 2010

Pasta z soczewicy

Kolejna pasta z serii niefotogeniczna ale bardzo pyszna :-)
Nic więcej nie będę dodawać, tylko podam przepis.
Aaaa... mnie ona najbardziej smakowala na ciepło ;)


PASTA Z SOCZEWICY

szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
olej

Soczewicę ugotować do miękkości.
Cebulę i czosnek poszatkować drobno i zeszklić na oleju.
Soczewicę po ugotowaniu rozgnieść widelcem, dodać do niego cebulę z czosnkiem.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

SMACZNEGO :)

01 marca 2010

Kanelbullar

Wiedziłam, że prędzej czy później napewno je zrobię.
Jakiś czas temu za sprawą Polki i WP pojawiały się na przeróżnych blogach, a ja tylko mogłam ekran oblizywać.
No ale przyszła pora, przyszedł ten czas i wczoraj razem z moim szkrabem zajęłam się wypiekiem bułeczek.
Po oryginalny przepis zapraszam do ZawszePolki, ja robiłam z 1/4 porcji i w sumie moglam robić z 1/2 , bo też by zostały zjedzone :).
Dziecię było zachwycone samym ciastem. Musiałam jej urwać kawaleczek, bo nie umiała się nacieszyć tym, że jest takie gładkie :-).
Oczywiście pojawiło się pytanie MAMUŚ KIEDY ZNOWU JE BĘDZIEMY ROBIC?


KANELBULLAR
(przepis na ok 15 bułeczek)

Ciasto:
13 g świeżych drożdży
1/8 l mleka, letniego
40 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
30 g cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
200 g mąki
szczypta soli

Nadzienie:
50 g masła
40 g cukru
1,5 łyżki cynamonu

Do posmarowania:
1 jajko rozbełtane
gruby cukier

Rozpuścić drożdże w mleku, dodać masło, dodać cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia 30-60 minut.
Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części. Zostawić na 2 minutki.
W międzyczasie wymieszać nadzienie.
Rozwałkować ciasto na dwa prostokąty. Rozprowadzić nadzienie. Podzielić na 2 cm kawałki. U mnie były różnej wielkości, bo oczywiście moje dziecię KONIECZNIE MUSIAŁO kroić :).
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250 st. C.
Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 5-8 minut.



SMACZNEGO :)