Zachciało mi się powspominać lato. Słońce, cieplutko, truskawki :)
Przepisy na drożdżowe ciacha zawsze omijałam szerokim łukiem. Patrzyłam tylko z zazdrością na zdjęcia i odwracałam kartkę. Raz próbowałam zrobić rogaliki drożdżowe i wyszło ... coś twarde z "mazią" w środku. Poza tym mam słabe ręce i nie dam rady wyrobić ciasta drożdżowego.
Ale... jak to w życiu bywa zbiegi okoliczoności nas czasami ratują.
Moje młode guru kulinarne z Wrocławia (właśnie ten ktoś kto tak we mnie wierzył, że mogę upiec najtrudniejsze ciasto w świecie) - powiedziała mi, że przecież nie muszę ręcznie wyrabiać ciasta. Mikser ma zawsze dwie pary widełek. I tymi zakręconymi spokojnie mogę ciasto zrobić.
A druga rzecz to znalazłam najlepszy na świecie przepis na ciasto drożdżowe!!! U
Kuchareczki 58. Ciasto naprawdę się zawsze udaje. I ten przepis został sprzedany nawet mojej mamie :)
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
0,6 kg mąki
50 g drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki stopionego masła
truskawki (mogą być inne owoce)
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko, 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę , cukier i zmiksować ciasto - lub wyrobić ręcznie.
Dokładnie wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć owoce, posypać kruszonką i tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu ciasta, lekko studzimy i polewamy lukrem.
KRUSZONKA:
4 łyżki mąki
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru pudru (może być cukier kryształ)
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką.
Ja zawsze kruszonkę robię z podwójnej porcji.
LUKIER:
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej gorącej wody
kilka kropli aromatu do ciasta - śmietankowego.
Do szklanki z cukrem pudrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać, jak będzie za gęste - dodać jeszcze trochę wody. Wody należy dodawać w bardzo małych ilościach. Lukier powinien mieć gęstą ale równoczesnie płynną konsystencję. Gorącym lukrem polewamy ciasto.
Mój mały szkrab oczywiście na w swoim zapasie kilka foremek takich dla dzieci i ten kuchcik też przygotował takie oto cudo!!
Bardzo proszę częstujcie się!